Tobruk

Napsali o nás

Herci pod pásy tanků. I to je Tobruk na DVD

Praha - Dostal tři České lvy a na DVD vychází Tobruk v třídiskovém vydání: jako první český film. Do obchodů jich dnes přijde šest tisíc plus další tisícovka na nosiči Blu-ray; ten je však bez bonusů.
Právě doplňky dělají z výjimečného filmu stejně výjimečné DVD, přitom za tradiční premiérovou cenu 399 korun; na pirátský portál unikl jen snímek sám. Film na prvním disku obsahuje výběr titulků od polštiny po španělštinu, podtitulky pro neslyšící i zvukovou stopu pro nevidomé. Druhý disk s kapitolami Po stopách 11. praporu a Naši v poušti cestuje pomocí interaktivní mapy, výpovědí veteránů a archivů po afrických bojištích druhé světové války.

Peklo z Vyškova Přináší i dokument Tibora Podhorce z roku 1969 Krysy pouště - včetně záběrů, jež za války natočil plukovní lékař. "Našly se napůl shnilé ve sklepě, vyčistili jsme je a použili," říká tvůrce Tobruku Václav Marhoul, jenž na DVD pracoval tři měsíce. Zařadil sem i dokument natočený dětmi Úplně obyčejnej českej Honza, fotoalbum velitele Karla Klapálka a další unikátní obrázky. Nejvíce si však pohrál se třetím diskem, jenž líčí vznik filmu.
Kromě běžné výbavy od upoutávek přes vystřižené scény až k portrétům herců obsahuje i zákulisní rarity. Třeba slavnostní nástup týmu v tuniské poušti k poctě zemřelého zakladatele plzeňských vojenských slavností Milana Dlouhého; herec Jan Meduna tu hraje na trubku Largo.
Naopak nejveselejší situace si režisér schoval do kapitoly, v níž zveřejnil záběry pořízené vlastní malou kamerou. V nich herci zažívají doslova peklo při přípravě ve Vyškově, kdy leží pod projíždějícími tanky nebo nosí balvany a marně zkoušejí důstojníky obelstít, aby jim půjčili džíp - hned přijde vtipný trest.
Tobruk v úpravě pro domácí kina zahrnuje též DVD-ROM, z nějž lze stáhnout literární scénář, hudbu či výňatky z Marhoulova deníku. Psal ho tři roky a nyní obsahuje na devět set stran. Celý ho zatím nezveřejní: "Je to místy hodně osobní."

Videoukázku z nového DVD najdete na www.idnes.cu/tobruk

Mladá fronta Dnes | 22. 04. 2009 | (spa)

zpět >>