Tobruk

Napsali o nás

Na roli vojína se Vaněk připravoval půl roku

Petr Vaněk splnil hlavní podmínky režiséra Václava Marhoula - má herecký talent a není zatím příliš slavný. Na premiéře filmu Tobruk v Novém Městě nad Metují vyprávěl o natáčení a o vztahu ke své roli vojína Liebermana.

Jaký máte vztah k historii?

Na základce mě dějepis moc bavil, ale dál jsem se mu nevěnoval.

Jak jste se na svou roli připravoval?

Celou zimu jsme s Václavem Marhoulem sledovali historické filmy, které by nás mohly obohatit, četli knihy a deníky vojáků z druhé světové války a vyvrcholením příprav byl desetidenní vojenský výcvik ve Vyškově. Po půlroce jsme odletěli natáčet do Tunisu.

Studiu této etapy dějin jste tedy věnoval hodně času. Co vás na této historii nejvíce zaráží?

Že se o tak důležité části československých dějin vůbec nemluvilo a ani teď nemluví. Proto doufám, že film Tobruk českému národu přiblíží pozapomenuté dějiny.

Do jaké míry jste se sžil s rolí vojína Liebermana?

Do velké. Nejvíc tomu napomohl vojenský výcvik ve Vyškově. Trval sice jenom deset dní, ale i tak to pro nás bylo velice náročné - hlavně psychicky. Myslím ale, že bez těch deseti dnů bychom nemohli natočit takový film, jaký jsme natočili.

Ovlivnil film váš vztah k armádě?

Můj vztah je teď daleko pozitivnější. Na vojně jsem nebyl, takže jsem se s armádou blíže seznámil až teď. Poznal jsem spoustu lidí, které si pro jejich práci vážím.

Jak jste zvládal natáčení v poušti?

V poušti se mi moc líbilo. Nejnáročnější byl už zmiňovaný výcvik ve Vyškově. V poušti bylo nejtěžších prvních 14 dnů, než si organismus zvykl na nové prostředí. Pak už jsme si to všichni užívali.

Náchodský deník / 20.09.2008 / Markéta Volfová | 06. 10. 2008 |

zpět >>