Tobruk

Napsali o nás

Cvičení armády? Ne, premiéra filmu Tobruk

Kolín - Mladá Boleslav a Kolín jsou jediná středočeská města, kde se u příležitosti premiéry nového českého filmu Tobruk uskutečnila road show. Tedy program, s nímž filmový štáb objíždí města.
"Road show říkám vojenský cirkus Berousek," prohlásil s nadsázkou režisér snímku Václav Marhoul, který v sobotu dorazil na kolínské náměstí.
Expozici ministerstva obrany, dobové automobily, stan i vojenskou techniku, již filmaři využili při natáčení, to vše si v sobotu prohlédly stovky lidí. Děti si vyzkoušely laserovou střelnici nebo lezeckou stěnu. Armádní instruktoři předvedli ukázky boje zblízka a některé z chvatů zájemce naučili. Program prokládal svou muzikou kolínský Big Band.
"Tohle město je rodištěm generála Klapálka, který vedl český prapor bojující u Tobruku," zdůvodnil režisér filmu Marhoul, proč show zavítala i do Kolína.
Válečné drama Tobruk je věnované příslušníkům československého pěšího praporu, kteří po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami poslední Spojenci ovládaný strategický přístav na severu Libye.
V Kolíně se podobně velká filmová premiéra konala poprvé. "Musím být ale férový a upozornit, že Tobruk to dovoluje. S čím by jiné snímky takto mohly přijet?" přiznal režisér, který byl s návštěvností spokojen, přestože diváků na kolínském náměstí kvůli podvečernímu ochlazení rychle ubývalo.
V kolínském Kině 99 posléze akce pokračovala autogramiádou a po promítnutí filmu také besedou s tvůrci. Vedle Marhoula a kolínského rodáka Michala Novotného se jí zúčastnili herci Jan Meduna a Petr Lněnička. Diváky zajímaly nejen obligátní zážitky z natáčení či výroba trikových efektů, tvůrci se dostali i k obecnějším tématům z historie či současné politiky. Režisér diskutoval dokonce ještě před kinem.
Podobně vypadala premiéra rovněž v Mladé Boleslavi, tam se ovšem dostavil i veterán, bojovník proti nacismu v protektorátu Jaroslav Šámal. Václav Marhoul plánuje promítání pro školy přímo s vojáky, kteří bránili Tobruk. Všem žijícím je však již více než devadesát let.

Mladá fronta Dnes / 15.09.2008 / HANA HEJDUKOVÁ | 06. 10. 2008 |

zpět >>