Tobruk

Napsali o nás

Říkali si hrdě tobrucké krysy

Marhoulovým dramatem vstupuje hraný film potřetí do válečného Tobruku. Roku 1944 vznikly australské Tobrucké krysy; v roce 1967 natočil Tobruk Arthur Hiller s Rockem Hudsonem v hlavní roli.
Ale jak to tenkrát s našimi vojáky bylo doopravdy?
Československá zahraniční jednotka pod velením Karla Klapálka se zrodila v létě 1940 na britském území v Palestině. Tam dorazili Čechoslováci, kteří cestou do naší západní armády zažili porážku Francie v různých zemích. Sbor doplnili krajané, kteří prchli z okupovaného území "balkánskou cestu" přes Slovensko, Maďarsko a Jugoslávii, mezi dobrovolníky byli i zde usídlení českoslovenští Židé. Další skupinu tvořili příslušníci Československého legionu zajatí počátkem války Rudou armádou na okupovaném východě Polska a věznění za sovětskoněmeckého spojenectví v táborech; jejich propuštění dosáhli exiloví diplomaté.
Od Sýrie k Dukle V půli roku 1941, po nasazení v Západní poušti, měla jednotka v Sýrii první oběti v boji s francouzskou armádou kolaborantské Pétainovy vlády. Francouzi se vzdali; v říjnu dva australské torpédoborce převezly náš prapor do libyjského přístavu Tobruk, který byl v obležení Rommelova Afrikakorpsu a čtyř italských divizí. Půl roku vojáci patřili s lidmi z Británie, Austrálie, Nového Zélandu, Polska a Jižní Afriky k obráncům města nosícím hrdě jméno "tobrucké krysy" - původně nadávku nacistů.
V dubnu 1942 jednotku vystřídali a převeleli zpět do britské Palestiny. Posílili ji dobrovolníci z druhé mobilizace; nově vyzbrojený a vycvičený prapor se na počátku roku 1943 coby 200. protiletadlový pluk vrátil k Tobruku. Tehdy Čechoslováci bránili vzdušný prostor a do konečných bojů dále na západ už nezasáhli. Dne 13. května 1943 kapitulovala na mysu Bone poslední německá jednotka: po 32 měsících válka v severní Africe skončila.
Pluk na parníku Mauretania dojel do Anglie, kde jej 18. srpna 1943 prezident Edvard Beneš vyznamenal Československým válečným křížem. Pak byla jednotka rozpuštěna, většinu vojáků přiřadili k Československé samostatné obrněné brigádě, která se roku 1944 vylodila v Normandii a obléhala francouzský přístav Dunkerque držený nacisty. Část důstojníků byla převelena na východní frontu k armádnímu sboru Ludvíka Svobody a bojovali o Dukelský průsmyk. Dnes už účastníků bitvy o Tobruk žije jen pár desítek.

Mladá fronta Dnes / 06.09.2008 / Mirka Spáčilová | 06. 10. 2008 |

zpět >>