Tobruk

Napsali o nás

Hudbu k Marhoulovu filmu Tobruk skládá Richard Horowitz

Praha - Americký skladatel Richard Horowitz a íránská skladatelka a vokalistka Sussan Deyhimová budou tvůrci filmové hudby k válečnému dramatu režiséra a scenáristy Václava Marhoula Tobruk. Příprava projektu, jehož premiéra je plánována na 10. září, se po dokončení čistého střihu posunula do fáze výroby triků a skládání hudebního doprovodu.

"Triky, jako vylodění vojáků v tobruckém přístavu a obrazy pouštní bouře, mají na starosti grafici studia A.C.E. Hudby se na základě vítězství v konkurzu ujali dva umělci světového formátu, kteří se mohou pochlubit mimo jiné Zlatým glóbem a nominací na Oscara," řekla ČTK mluvčí filmu Pavlína Fechterová.

Podle Marhoula se konkurzu zúčastnilo 26 skladatelů, z nichž polovina měla zkušenosti v oblasti celovečerní filmové tvorby. "Všichni obdrželi stejné zadání, kterým bylo složení hudby k úvodním a závěrečným titulkům a třem scénám dle vlastního výběru. Jedinými cizinci byli dva slovenští skladatelé a také autorská dvojice Richard Horowitz a Sussan Deyhimová. Ty jsem vyzval k účasti, aniž bych předpokládal, že nabídku přijmou. K mému překvapení však po přečtení scénáře souhlasili," uvedl Marhoul.

Richardu Horowitzovi se dostalo mezinárodního uznání za hudební styl sjednocující klasickou, jazzovou a elektronickou hudbu s vlivy původní arabské hudby; od konce 60. do konce 70. let pobýval v Maroku. Významná je jeho spolupráce s italským režisérem Bernardem Bertoluccim - za hudbu k dramatu Pod ochranou nebe (1990) získal Zlatý glóbus. Na začátku 80. let se pracovně setkal s Íránkou Sussan Deyhimovou, s níž spolupracuje dodnes.

Jejich společným dílem je řada operních představení, koncertních vystoupení a úspěšných alb. První z nich Azax Attra: Desert Equations podle mnohých dalo základy dnešnímu stylu nazývanému world music. Společně také nahráli orchestrální hudbu k filmu Vítězové a poražení Olivera Stonea.

Sussan Deyhimová zdobí svým hlasem, který nezapře perský původ, mnoho ceněných filmových soundtracků. Například na Oscara nominované Poslední pokušení Krista Martina Scorseseho (hudbu k němu složil a nahrál Peter Gabriel), milostné drama Nevěrná Adriana Lynea a Lovce draků Marka Forstera, za jehož hudbu byl autor Alberto Iglesias nominován na Oscara.

"Hudba Richarda Horowitze a Sussan Deyhimové je přesně tou, kterou film Tobruk vyžaduje. Oba žijí a pracují v Los Angeles, kde budou jednotlivé scénické motivy nahrány. Naše vzájemná komunikace probíhá maily, telefonáty, posíláním obrazu a zkomponované hudby. Horowitz by se měl v červnu osobně zúčastnit závěrečných prací v pražském studiu Soundsquare," dodal Marhoul, který s natáčením filmu skončil loni v listopadu v nelehkých podmínkách tuniské pouště.

Tobruk má připomenout málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav. Rozpočet filmu je 80 milionů korun. Mezi výhradně mužským obsazením se objeví Jan Meduna, Michal Novotný, Petr Lněnička a Matěj Hádek.

ČESKÉNOVINY.CZ, TÝDEN.cz | 07. 04. 2008 | ČTK

zpět >>