Tobruk

Napsali o nás

Václav Marhoul: Natáčení jsme si užívali

Režisér a producent válečného dramatu Tobruk tvrdí, že nejtěžší bylo sehnat finance na tento náročný filmový projekt

Ostrava/Václav Marhoul, někdejší manažer výtvarné skupiny Tvrdohlaví, jejíž členové vystavují po dvaceti letech v těchto dnech svoje díla v ostravském Domě umění, přijel také před Vánoci na ostravskou vernisáž. Václav Marhoul, jak známo, v současné době finišuje jako režisér na dokončovacích pracích svého nového snímku Tobruk, který chce připomenout málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů bránili v roce 1941 na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav ovládaný Spojenci. V této souvislosti jsme Václavu Marhoulovi položili také několik otázek:

OTÁZKA: V jakém stadiu je nyní výroba filmu Tobruk a co bylo při jeho realizaci zatím nejtěžší?

Film jsem ještě nedokončil, zatím jsem ho jenom dotočil a dokončen by měl být letos v červnu a od září by měl být uveden do kin. Nejtěžší na tom bylo, stejně jako pro každý jiný český film, ho zafinancovat. Vy asi máte na mysli přírodní podmínky, natáčení na poušti.

OTÁZKA: Přesně tak, vždyť se natáčelo v dost extrémních podmínkách.

Zatím se má očekávání naplnila. Herci v poušti naprosto obstáli téměř úžasně a nebyl problém, což přičítám také tvrdému výcviku, který předtím absolvovali u nás ve Vyškově. Neboť kdyby ho neabsolvovali, asi bychom měli v poušti dosti velké problémy. Ale abych se vrátil k původní myšlence financování filmu. Nejedná se o komedii, ale o válečné drama, v němž chceme ukázat život vojáků bez příkras a vystihnout niterné pocity lidí, kteří se dostali do vypjaté situace. Na komedii se vždycky peníze získají snadněji než na válečné drama.

OTÁZKA: Měl jste jako režisér problém "ukočírovat" herce právě v tak specifickém prostředí? Docházelo k nějakým konfliktům?

Opravdu musím říci, že k žádným konfliktům nedocházelo, neboť my jsme si to spíše jakoby užívali. Protože když jste každodenně zasaženi jakoby tou civilizací a neustále se ocitáte téměř permanentně ve stresu, a najednou se dostanete do pouště, kde jste jedenáct týdnů ve stanu a nemáte televizi, rádio ani noviny, tak se jakoby jistým způsobem očišťujete. Takže bych řekl, že tam došlo k určitému převrácení hodnot, a sice v tom smyslu, že čím déle jsme tam byli, tím se nám tam více líbilo. Osobně mohu říci, že jsem si to vyloženě užíval. A skutečně nebyly žádné hádky ani "ponorka", a dokonce musím říci, že se nám vyhnuly také zásadní zdravotní problémy. Průjmy a nevolnosti či horečky se nám pochopitelně nevyhnuly, ale v tomto prostředí to jsou standardní záležitosti.

OTÁZKA: Kde všude jste v Tunisu natáčeli?

Točili jsme na pěti různých místech - v Es Sabrii, El Faouaru, Kebili, Jebel Tebagu a Djerbě. První tři týdny v září jsme točili v Sabrii, kde jsme natočilii 36 minut čisté stopáže filmu. To reprezentuje 715 klapek, 264 záběrů a 68 obrazů. Koncem září jsme se přesunuli na hlavní natáčecí místo, kterým bylo pohoří Jebel Tebaga, kde se simulovala frontová linie u Tobruku. Na place všem jejich žití pomáhal výrazně vylepšovat vojenský kaplan Pavel Ruml a štábní kuchař Michal Hromas. Od prosince pracuji ve střižně Luďka Hudce. Vlastně film svým způsobem vzniká až tam. Až tam se vlastně ukáže, jaký bude finální výsledek

+ Tolik režisér a producent snímku Tobruk Václav Marhoul. A kdy bude Tobruk k vidění? Od 11. září letošního roku v českých kinech, na Slovensku od 29. srpna.

Moje Ostrava, 7.1. Šumperský a Jesenický deník, Olomoucký deník, Prostějovský deník, Přerovský deník, 8.1. Noviny Region Frýdecko-Místecko, 9.1. Valašský deník, Hranický deník, Kroměřížský deník, Slovácký deník, Zlínský deník | 03. 01. 2008 | Břetislav Uhlář

zpět >>