Tobruk

Napsali o nás

Marhoul dokončil natáčení filmu Tobruk

Praha - Do střižny se v prosinci chystá režisér, scenárista a producent Václav Marhoul, který dnes skončil natáčení historického filmu Tobruk. Chce jím připomenout málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav.

"Moje pocity po poslední klapce, která se ozvala po poledni, jsou smíšené," přiznal Marhoul na podvečerní tiskové konferenci. Upozornil, že většina záběrů byla pořízena v nelehkých pouštních podmínkách v Tunisku. Během této práce se nikomu nic vážného nestalo. Běžné potíže jako přehřátí, průjmy, nachlazení a záněty průdušek se počítaly jako něco, co je v těchto exotických lokalitách standardní.

"Celkem šlo o 2450 'klapek' během 58 natáčecích dnů, což je zhruba dvakrát tolik, jako na běžný snímek. Vytočili jsme 40 kilometrů filmového materiálu," vypočetl Marhoul a přiznal, že z osmdesátimilionového rozpočtu mu stále deset milionů korun chybí. "Ale film dokončím, protože 10. září 2008 musí mít premiéru," ubezpečil.

V Tunisku byl jeho štáb od konce srpna až do začátku listopadu. Trikové podklady pro obraz vylodění v Tobruku vznikly 20. listopadu na Slapech. "Jediné, co nás koncem srpna při odletu z Prahy zachránilo, bylo, že jsme netušili, co nás čeká. V tuniské poušti jsme strávili dva a půl měsíce. Když se místní dozvěděli, že budeme spát ve stanech, uzavírali sázky, jak dlouho to vydržíme. Nejoptimističtější odhady činily dva týdny a my tam strávili pětkrát tolik," řekl režisér. Nezažil jedinou hádku ani krizi - a to pro tyto případy měli vojenského kaplana.

"Nechtělo se nám domů. Posunuli jsme ledovec, vybojovali jsme si jakousi vnitřní svobodu," dodal Marhoul. Naprosto se odpojili od mediálního světa, byli dva měsíce bez novin a rádia - a vůbec jim to nechybělo.

Problémy na place způsobila občas jen technika, která však většinou úspěšně vzdorovala písku a nepřízni počasí. Poté, co se jim hned po příjezdu "ztratily" náhradní díly na historické náklaďáky, zůstaly jim jen kombinačky, šroubovák a šmirgl. I to se jim však podařilo překonat.

V dramatickém příběhu Marhoulovi nešlo o filmový popis dané historické události. Chce ukázat život vojáků bez příkras, vystihnout niterné pocity lidí, kteří se dostali do vypjaté situace. Právě před rokem podepsal smlouvy s generálními partnery svého projektu, mezi nimiž je ministerstvo obrany a Česká televize.

ČT 24, ČESKÉNOVINY.CZ | 30. 11. 2007 | ČTK

zpět >>