Tobruk

Napsali o nás

Marhoul již má Tobruk celý na filmovém páse

S koncem listopadu padla poslední klapka nového filmu Václava Marhoula Tobruk, který chce připomenout účast příslušníků 11. československého pěšího praporu Východního v roce 1941 při bránění strategického přístavu na severu Libye ovládaný spojeneckými vojsky.

Marhoulovým záměrem není natočit filmový popis dané historické události, spíše se zaměřuje na ukázce života vojáků bez příkras ve vypjaté situaci. "Odvaha je síla vůle, které žádný muž nemá nazbyt. Když se používá, brzy se vyčerpá. Odvaha je kapitál, který postupně utrácíme. Jakýkoliv rozkaz pak může být kdykoli příkazem k výplatě z konta, které se blíží nule," popsal svůj režisérský záměr.

Marhoul již dříve uvedl, že víc než válečný film by mělo jít vztahové drama, jehož principem bude linie mezi hrdinstvím a zbabělostí. "Účast Čechů a Slováků za druhé světové války v severní Africe je poměrně málo známou kapitolou české vojenské historie." Volba tohoto tématu je zároveň i o ojedinělý projekt v dějinách české kinematografie.

Marhoul se rozhodl, že herci musí projít stejnými podmínkami jako vojáci v reálu. Proto nejprve herce "zavlekl" do Vyškova, kde prošli pod dohledem specialistů vojenským výcvikem. Poté štáb s herci odcestoval koncem léta do Tuniska, kde probíhalo vlastní natáčení. Část se odehrávala na jihu země ve městě Douz, kterému se říká brána Sahary, a část rovněž v poušti.

Třináctičlenná herecká sestava (čítající mimo jiné Matěje Hádka, Roberta Ne-břenského, Petra Lněničku, Kryštofa Rímského či Michala Novotného)si tak ověřila na vlastní kůži válečné akce v klimatických podmínkách, kdy teplota dosahovala 40 a více stupňů Celsia. "Během natáčení se nikomu nic vážného nestalo. Běžné potíže jako přehřátí, průjmy, či později vlivem změny počasí nachlazení a záněty průdušek se počítaly jako něco, co je v těchto exotických lokalitách standardní," komentoval podmínky Marhoul.

Poté co 30. listopadu padla poslední klapka, čekají Marhoula dokončovací práce, aby mohl film vstoupit 29. srpna příštího roku do slovenských a 11. září do českých kin. „Od prosince mě čeká práce ve střižně Luďka Hudce. Vlastně film svým způsobem vzniká až tam. Až tam se vlastně ukáže, jaký bude finální výsledek…“ 

iHNed.cz | 30. 11. 2007 | Zuzana Janebová

zpět >>