Tobruk

Napsali o nás

Natáčí se: Tobruk

Velkorysý projekt producenta a režiséra Václava Marhoula Tobruk o české jednotce za druhé světové války v Africe má stále ostřejší obrysy. Filmový štáb, který s herci odcestoval koncem léta do Tuniska, má za sebou natáčení na jihu země ve městě Douz, kterému se říká brána Sahary, a také v poušti. Třináctičlenná herecká sestava (čítající mimo jiné Matěje Hádka, Roberta Ne-břenského, Petra Lněničku, Kryštofa Rímského či Michala Novotného), vyškolená nejprve ve Vyškově, si nyní ověřuje na vlastní kůži válečné akce v originálních podmínkách 40 stupňů a více. I tady asistují jejich výkonům vojenští profesionálové, mj. plukovník Karel Klinovský.
"Plukovník se vyžíval zejména v denních i nočních přesunech v saharském písku (nejvíc to bylo přes 18 kilometrů) a také v nočním spaní přímo uprostřed Sahary. Přes jeho 'úsilí' se ale podařilo i natáčet," shrnuje Václav Marhoul. Režisér může být spokojen - má natočeno skoro deset tisíc metrů hrubého materiálu, čili asi půlhodinu čisté stopáže. Zhruba před týdnem se s týmem přesunul do lokace Jebel Tegaba, kde vzniknou klíčové scény filmu.
Herci spí po celou dobu ve stanech, každý šestý den mají volno v hotelu a na role "pouštních krys" (zprvu posměšný, později čestný název spojeneckých jednotek, které se v Tobruku nevzdaly) budou zřejmě dlouho vzpomínat. Natáčení na autentických místech má vyústit v autentický závěr filmu. "Tobruk nebude literární nebo filmovou oslavou československých veteránů," tvrdí režisér Václav Marhoul. "Jde o realistický film, který si nebere servítky, naopak - chce ukázat, jak to všechno doopravdy bylo."

Hospodářské noviny - Víkend | 05. 10. 2007 | (jo)

zpět >>