Tobruk

Napsali o nás

Štáb filmu Tobruk se přesunul do nové lokace

Zprávy, které posílal dr. Emil Holub ze svých afrických cest ve 2. polovině 19. století, docházely do Čech asi za půl roku. Dnes je to díky internetu otázka minut, a tak může režisér, scenárista a producent Václav Marhoul ze Sahary, kde právě natáčí historickou válečnou epopej Tobruk, operativně hlásit, že se vše daří a herci natáčejí na druhé lokaci.

Podle informací Nadi Machkové zastupující mediální servis tohoto projektu s rozpočtem 80 miliónů korun, natáčení začalo na jihu Tuniska 50 kilometrů jižněji od města Douz, jemuž se říká brána Sahary.

"Ve vesnici El Faúar a městě Kebílí jsme udělali úvodní scény. Vytočili jsme skoro 10 000 metrů materiálu, což znamená asi půlhodinu čisté stopáže. Ozvalo se 715 klapek a realizovalo 264 záběrů. Herci spali po celou dobu ve stanech, jen každý šestý den měli relaxační volno v hotelu," ohlásil z pouště Marhoul, který podmínky označuje za velmi náročné.

Teplota vzduchu se pohybuje stabilně přes 40 stupňů. Nejvíc bylo 12. září, a to 52,9 ve stínu. Herci zažili písečnou bouři, trošku je obtěžovali škorpioni, sem tam nálet komárů a mouchy. Jednou přišla bouřka s hromy, blesky a deštěm; pro místní obyvatele něco zcela neobvyklého.

Minulý pátek se štáb přesunul do lokace Džebel Tebaga. Odehrává de tam podstatná část filmového příběhu, kde 60 členů štábu včetně 13 herců zažívá možná jeden z nejoriginálnějších zážitků svého profesního života.

Nic nepřikrašlovat

Snímek přiblíží osudy vojáků 11. československého praporu pod velením plukovníka Karla Klapálka, jehož členové pomáhali v roce 1941 za 2. světové války spolu se spojenci bránit obklíčený libyjský přístav Tobruk. "Krysy pouště" nebo též "Pouštní krysy" byl prý zprvu posměšný, později čestný název spojeneckých jednotek, které se v Tobruku nevzdaly a svou práci splnily na 100 procent.

"Tobruk nebude nějakou literární nebo filmovou oslavou československých veteránů. Bude to realistický film, který nechce nic přikrašlovat, nebrat si servítky a pravdivě zobrazit, jak to všechno doopravdy bylo. Možná, že někteří pamětníci budou zklamáni nebo rozčarováni, ale v dnešní době žádná nostalgie není na místě," řekl Marhoul ještě před odjezdem. Natáčení v Tunisku skončí začátkem listopadu. Premiéra se má uskutečnit v září 2008.

Novinky.cz | 24. 09. 2007 | ČTK

zpět >>