Tobruk

Napsali o nás

V Tunisku padla první klapka filmu Tobruk/Marhoulův film Tobruk má za sebou první klapku

Štáb režiséra, producenta a scenáristy Václava Marhoula je už úplný a třináctka odvážných herců, která s ním koncem minulého týdne odletěla do teplých krajin na natáčení válečného filmu Tobruk, patřičně znavena. V krušných podmínkách tuniské pouště, kde denní teploty přesahují 50 stupňů, totiž skoro týden procházeli tvrdým výcvikem. První klapka filmu se ozvala v neděli, kameraVladimíra Smutného se má zastavit až začátkem listopadu.

Těsně před odletem z Prahy Marhoul líčil katastrofické zprávy z Tuniska, kde písečné bouře zničily příjezdové cesty na místo natáčení i stany. Při budování zákopů narazili dělníci na kámen a zničili několik těžkých strojů. Kontejnery s materiálem, mezi nímž byla i historická bojová vozidla, byly omylem vyloděny ve Valencii a cvičné pušky-repliky, vhodné tak prý nanejvýš k házení, až příliš dlouho prověřovala tuniská armáda, zda by se z nich přece jen nedalo střílet.

Marhoul herce vyzkoušel už v létě na výcvikové základně NATO ve Vyškově. "Aby dobře zvládli své role, musí mít vlastní vojenské zážitky," ospravedlnil nároky, které na ně před natáčením kladl. Chtěl, aby se kolektiv stmelil, a to se prý povedlo. "Stala se z nich homogenní parta, každý z nich pochopil, kam až může dojít a co všechno vydrží," dodal.

Zatímco lidé prý zvládnou nemožné, obává se o techniku, která musí odolat horku i písku. "Nejsme ale první, kteří točí na poušti," podotkl. Režisér odmítá, že by jeho Tobruk s osmdesátimilionovým rozpočtem byl velkofilmem. "Proti Jakubiskově Bathory jsme pořád nízkorozpočtovým projektem," dodal.

Mezi herci, z nichž žádný neprošel základní vojenskou službou, jsou například Jan Meduna, Michal Novotný, Petr Lněnička, Robert Nebřenský, Matěj Hádek a Kryštof Rímský. Dva měsíce budou žít jako vojáci ve stanech, odevzdají civil, budou si sami vařit a pečovat o zbraně. Příděl potravin bude limitován a jen vody bude prý dostatek.

"V rámci přípravy jsme se setkali s veterány, četli historické knížky, viděli válečné filmy a dozvěděli se spoustu informací o událostech před téměř sedmdesáti lety," uvedl Novotný. Marhoul jim pustil především drsný snímek Elema Klimova Jdi a dívej se a dále například Umírání za dlouhého dne, Pahorek, Nebeské jezdce i řadu dokumentů. Zpestřením byly dopisy Rudolfa Hrušínského otištěné v knize jeho pamětí o natáčení Brynychova filmu Oáza z roku 1972.

"Herci mají k dispozici manuál, jak se mají chovat. Týká se to i jejich styku s domorodkami," prozradil Marhoul. I když jim odebere mobily a vyhlásil na dobu natáčení prohibici, jednu výjimku přece jen povolil. Je to "dezinfekční" slivovice, kterou budou herci každé ráno kloktat. "Herci potřebují jakýsi detox od civilizace. Hlavně v nich potřebuji vyvolat stesk po domově," řekl Marhoul ČTK.

Tobruk připomene málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav ovládaný spojenci. Premiéra snímku bude 10. září 2008.

ČESKÉNOVINY.CZ, TÝDEN.cz | 02. 09. 2007 | ČTK

zpět >>