Tobruk

Napsali o nás

Marhoulovi vojíni už se potí v Tobruku

Praha - S pokřikem "Hurá na Tobruk!" se třináct herců v čele s režisérem Václavem Marhoulem v pátek před půlnocí na pražském letišti rozloučilo se svými příbuznými a přáteli a společně nasedli do letadla směr Tunisko. Hned v sobotu jim začal týdenní výcvik. Poté vypukne dvouměsíční natáčení.

Tobruk vypráví příběh dvanáctky česloslovenských vojáků v severoafrické poušti v době známé bitvy o Tobruk. Hrají v něm mimo jiné Michal Novotný, Robert Nebřenský či Matěj Hádek.

Herci si první výcvik odbyli na konci července na vojenské základně ve Vyškově. Do parády si je tu vzal nejen aktivní záložák Marhoul, ale i plukovník Karel Klínovský. Z tvrdého drilu jeden z herců odstoupil.

"Dopadli dobře a bez jakýchkoliv přívlastků jsou na sebe pyšní," řekl po výcviku Marhoul v online rozhovoru pro Aktuálně. "Nešlo o to dělat z nich vojáky, ale o to, aby pochopili, o čem budou hrát. Není správné, aby večer seděli na hotelu někde v Tunisku, dávali si pivo a druhý den šli točit do zákopů s pocitem, že to zahrají."

Dvanáctku herců a česko-tuniský štáb čekají v tuniské poušti ještě tvrdší podmínky než na Moravě. V Tunisu budou herci spolu s Marhoulem bydlet v poušti ve stanech, s omezenými zásobami jídla a v extrémních podmínkách. "Odevzdají civil a mobily, dostanou zbraně, které si budou muset čistit. Mýt se budou ve studené vodě, sami si budou vařit," vypočítává natěšeně režisér.

Není divu, že herci si před odletem ještě na letišti vychutnávali pivo a cigarety. Robert Nebřenský se chlubil novou kytarou, která snad zpříjemní večery místo nedostupné televize.

"Není to žádná romantika, ale hnusný kus pouště, který dokáže člověka úplně odrovnat," říká Marhoul a připomíná, že herci se tu budou muset sžít i s hejny písečných zmijí a škorpionů. Zbytek štábu bude přebývat v hotelu; Marhoula bude jistit vojenský kaplan, psycholog a lékař.

Film vzniká s rozpočtem 80 milionů korun - ještě o 20 víc, než Marhoul původně anoncoval. "Na to, jaký je to film, je tahle suma opravdu nízká," komentuje navýšení a říká, že stejně oželel řadu scén, například s torpédoborci. Premiéra Tobruk čeká v září 2008.

Aktuálně.cz | 27. 08. 2007 | Irena Hejdová

zpět >>