Tobruk

Napsali o nás

Filipa už natočil, Tobruk ho čeká

Producent, někdejší ředitel Barrandova, vojenský sestřih... To asi bude suchar. Omyl. Jděte se podívat do Divadla Sklep, jak umí rozesmát sál.

PROFIL: Václav Marhoul 

'Tak to bylo pěkné,' říká uznale muž v bílém úřednickém plášti a tleská hercům, kteří ukončili svůj výstup. Hlediště se chechtá. 'A teď trochu vážněji.' Následuje přednáška o tom, co nikdy nesmí říct žena svému partnerovi ihned po milování a co nesmí říct muž partnerce. 'Opakuju, tohle nikdy neříkejte: Slečno, berete taky stravenky?'

 Václav Marhoul sklízí potlesk, který není o nic menší než potlesk třeba pro Tomáše Hanáka, Jiřího Macháčka nebo Milana Šteindlera.

 Tak ještě jedna scénka, ta z nejlepších. Václav Marhoul hraje amerického prezidenta, Robert Nebřenský jeho ministra zahraničí. A baví se o Číně. 'Who is a new president of China?' Kdo je novým prezidentem Číny? 'Who is a new president of China,' odpovídá Nebřenský. Nový prezident se totiž jmenuje Who. Následuje šílený dialog, kdy stále rozzuřenější Marhoul křičí svoji otázku na čím dál zmatenějšího Nebřenského. Diváci bouří.

 Do Sklepa přivedl dvacetiletého Marhoula spolužák z FAMU Milan Šteindler, to bylo v roce 1980. Od té doby zde vystupuje jako herec, autor, režisér a producent. 'Už odmalička jsem něco organizoval,' řekl v jednom rozhovoru.

 Na Barrandově začal jako zástupce vedoucího produkce, poté se věnoval produkční práci pro společenství Pražská pětka, rovněž spoluzakládal výtvarnou skupinu Tvrdohlaví. Krátce po převratu se na Barrandov vrátil a na sedm let se stal jeho ředitelem. V roce 1997 založil vlastní společnost Silver Screen.

 V osmdesátých letech napsal a s velkým úspěchem ve Sklepě zrežíroval hru Mazaný Filip, podle níž natočil v roce 2003 film. Jaký je režisér? 'Pokud byl někdo první natáčecí den trochu skeptický, druhý den už se infi koval Václavovou energií,' odpověděl s typickým humorem Tomáš Hanák v brožuře Komik. 'Škoda, že všechny role nemohl hrát Václav Marhoul sám - včetně ženských, dětských, ale třeba i roli vycpané bizoní hlavy. Dokonale předváděl jednotlivé akce, dikci, stah lícního svalu, kul oka, pohyb malíku. Nám hercům pak nezbylo než pod jeho citlivou režisérskou taktovkou nechat naplno rozeznít křehké nástroje našeho dramatického umění...'

 Mazaným Filipem si Marhoul splnil velký sen. Teď ho čeká další: válečný film o našich vojácích za druhé světové války Tobruk. 'Odmalička jsem studoval historii druhé světové války, obdivoval se veteránům na východě i na západě,' řekl před časem. 'Pro mne je důležité, jaké hodnoty armáda vyznává. S hodnotami komunistické armády jsem se smiřovat nechtěl, zato s hodnotami vojáků, co odešli bojovat proti Hitlerovi, rozhodně ano.' Mimořádně obtížné natáčení začne po prázdninách v Tunisu.

 Když dostal Marhoul dotaz, proč v Tobruku nebude love story jako třeba v Pearl Harboru, odpověděl: 'Ježišmarjá! Pearl Harbor, to byl snad nejhorší film, co jsem v životě viděl.'

Mladá fronta Dnes magazín | 31. 05. 2007 |

zpět >>