Tobruk

Napsali o nás

Herci projdou peklem

Václav Marhoul dal dohromady podstatnou část rozpočtu svého válečného dramatu Tobruk, 2. září začne natáčet v Tunisu. 

 PRAHA V tuniských pouštích stovky kilometrů od civilizace a v pětačtyřiceti stupňových vedrech vznikne podstatná část filmu Tobruk, kterým chce vzdát Václav Marhoul hold českým a slovenským válečným veteránům. Především příslušníkům Československého pěšího praporu 11 - Východního, kteří spolu s Angličany, Australany, Poláky a Jihoafričany na podzim roku 1941 bránili před německými a italskými jednotkami strategický přístav Tobruk na severu Libye.

 Podle Marhoula nepůjde o rekonstrukci bitvy, jeho film má být svého druhu komorním příběhem: 'Nečekejte davy komparsistů, tanky a exploze, v Tobruku půjde o vnitřní dramata vojáků.' 

 Přispěje i ministerstvo 

 obrany Navzdory 'komornosti' si válečný snímek, z pětadevadesáti procent natáčený v zahraničních exteriérech, vyžádá nadstandardní rozpočet 80 milionů korun. Zhruba dvě třetiny už se Marhoulovi podařilo zajistit: 'Za ty peníze film dostaneme do krabic.' Jinými slovy: film se natočí, ale peníze na jeho dokončení (25 milionů korun) bude muset producent, režisér a scenárista v jedné osobě ještě sehnat.

 Rozpočet je zatím pokryt z padesáti procent z privátních zdrojů (přispěla Poštovní spořitelna nebo RWE), polovina peněz je 'státních' - film získal pětimilionový grant Státního fondu na podporu a rozvoj kinematografie, Česká televize do projektu vstoupila zatím největší finanční částkou, jakou kdy do filmu investovala, do rozpočtu přispělo i Ministerstvo obrany ČR, Vlasta Parkanová jedná se svým slovenským kolegou a není vyloučen ani příspěvek tamního ministerstva. 'Jednou z věcí, v níž vidím smysl své práce na ministerstvu obrany, je péče o veterány druhé světové války,' vysvětlila svou náklonnost vůči projektu Parkanová.

 Před pár dny se Václav Marhoul vrátil z obhlídek lokací v Tunisu, kde spolu s kameramanem Vladimírem Smutným pobyl dva týdny. Jednal tam s výkonnou produkcí: 'Odjížděl jsem tam s obavami, ale jsou to profesionálové schopní efektivně uvažovat.' Natáčet začne v Tunisu 2. září a se štábem, který bude složený z Čechů a Tunisanů, stráví v poušti deset týdnů. Režisér spolu s herci ovšem na místo natáčení přicestuje minimálně o týden dříve, počítá totiž s tím, že jeho ansámbl absolvuje tvrdou vojenskou přípravu.

 Paradoxem je, že žádný z herců, které si Marhoul vybral, nebyl na vojně. Během příprav a natáčení z nich ovšem hodlá vojáky udělat. Herce čeká desetidenní výcvik ve Vyškově, v Tunisu pak budou natáčet za 'nadstandardních' podmínek. 'Celé natáčení budou žít jako vojáci. Odevzdají mobily i civil, bydlet budou ve stanech, neustále nosit uniformy, starat se o své zbraně, dostanou omezený příděl jídla. Jedině vody budou mít dostatek. Slíbil jsem jim, že projdou peklem,' přiblížil atmosféru natáčení Marhoul.

 Tvrdí, že jestliže herci budou hrát, dopadne film špatně: 'Musejí to celé prožít, pak to bude v pořádku.' Václav Marhoul chce celé martyrium s herci absolvovat, štáb bude moci bydlet v hotelu. Počítá se s tím, že na natáčení bude k dispozici i lékař a polní kurát. Ten první kvůli štírům a pouštním zmijím, ten druhý kvůli ponorkové nemoci.

 Režisér herce vybíral několik let, nemá důvěru v castingy, takže cestoval po českých a slovenských divadlech. Na DAMU objevil představitele hlavní role Jana Medunu, v Ústí nad Labem Kryštofa Rímského, v nitranském divadle Martina Nahálku a Martina Fatriče, v Kašparu Petra Lněničku, v Minoru Petra Stacha, debut ve větší roli si před kamerou odbude Andrej Polák, ke zkušenějším hercům patří naopak Matěj Hádek, Michal Novotný, Radim Fiala, Petr Vaněk nebo 'Sklepák' Robert Nebřenský. Ve filmu bude jen jedna dívčí epizodní role - z prostého důvodu: 'V Tobruku žádné ženy nebyly.'

 V tuto chvíli se osmou verzí završuje tříletá práce na scénáři. Marhoul o tématu nastudoval veškeré dostupné prameny, měl možnost nahlédnout i do deníků vojáků, jeho film se ale bude opírat o původní fiktivní příběh.

Lidové noviny | 27. 04. 2007 | Darina Křivánková

zpět >>