Tobruk

Napsali o nás

Náčelník Marhoul velí: Hádek, na Tobruk!

Praha/Režisér a vyznavač vojenské cti Václav Marhoul představil podrobné plány, jak zdolat Tobruk. Útok bude proveden až v září, takže čtvrteční tisková konference se ještě nesla ve znamení žertování se sponzory a v uvolněné, ba familiérní atmosféře, jak už to velcí vojevůdci umějí. 

Příběh dvanácti československých vojáků v severoafrické poušti v době známé bitvy o Tobruk podle Marhoula nemá být typickým válečným filmem. 'Je to komorní příběh, ne válečný velkofilm plný tanků. Válka je jen rámcem příběhu,' říká a přiznává 'starší' inspirační zdroj, kterým byl román Stephena Cranea Rudý odznak odvahy z války Severu proti Jihu.

Převážná část filmu vznikne v extrémních podmínkách tuniské pouště s tunisko- českým štábem. Natáčení bude trvat deset týdnů a Václav Marhoul ho pojímá jako vojenskou přípravku.

Do hlavních rolí obsadil sestavu mladých herců. Jsou mezi nimi i známější tváře jako Michal Novotný a Matěj Hádek, ale i herci z divadel: Jan Meduna, Petr Lněnička, Petr Vaněk, Radim Fiala či Kryštof Rímský. Těm všem dá Marhoul zabrat. 'Herci projdou peklem,' slibuje krvelačně režisér.
Představitelům svých hrdinů přichystal hned dva vojenské výcviky. 'Ani jeden z herců nebyl na vojně, a protože budou hrát vojáky, tak se z nich vojáci musí udělat,' říká Marhoul a chystá jim i studium válečných filmů a vojenské historie.

V Tunisu budou herci spolu s Marhoulem bydlet přímo v poušti ve stanech, s omezenými zásobami jídla a v extrémních podmínkách. 'Odevzdají civil a mobily, dostanou zbraně, které si budou muset čistit. Mýt se budou ve studené vodě, sami si budou vařit,' vypočítává režisér. Snad si v mezičase najdou dostatek času a koncentrace i pro samotné natáčení. 

 'Není to žádná romantika, ale hnusný kus pouště, který dokáže člověka úplně odrovnat,' říká Marhoul a připomíná, že herci se tu budou muset sžít i s hejny písečných zmijí a škorpionů. Zbytek štábu bude přebývat v hotelu; Marhoula bude jistit vojenský kaplan, psycholog a lékař.

Konference se zúčastnila i ministryně obrany Vlasta Parkanová a zástupci české armády, která na filmu participuje. Nechyběla tak slova o 'prostých českých klucích na frontě' a nutnosti 'vrátit pravý význam slovům vojenské hrdinství a vojenská čest'.

I rozpočet je hrdinský, rekordních 80 milionů korun, což je ještě o dvacet víc, než Marhoul původně anoncoval. 'Na to, jaký je to film, je tahle suma opravdu nízká,' komentuje navýšení a říká, že stejně oželel řadu scén, například s torpédoborci.

'Čeští filmaři už dopředu myslí v malých číslech, tohle je ale jiný příklad,' dodává Tomáš Baldýnský, předseda Rady státního fondu kinematografie, který na Tobruk uvolnil pět milionů. 

Marhoulovi jich ještě pořád chybí pětadvacet, přesto je jisté, že v září začne točit. Rok poté 10. září 2008, pak Marhoul ohlašuje premiéru.

Režisér a producent, pocházející z lůna Pražské pětky, fungoval jako galerista spřízněné skupiny Tvrdohlaví, je autorem filmu Mazaný Filip podle dávné hry Divadla Sklep.

Pak ale začal brát chandlerovskou poetiku drsných mužů vážně a poslední dobou proslul zejména svým vojenským aktivismem a nadšením pro vojenskou historii. Hodností major dobrovolných záloh se angažoval při podpoře vstupu Česka do NATO nebo při oslavách 55. a 60. výročí konce války.

'Kdo jiný by měl natočit český válečný film než právě on,' řekl na tiskové konferenci Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE, která na filmu spolupracuje.

Aktuálně.cz, 28.4.2007 Plzeňský deník, Blanenský deník, Brněnský deník, Břeclavský deník, Českolipský deník, Děčínský deník, Hodonínský deník, Chomutovský deník, Jablonecký deník, Liberecký deník, Litoměřický deník, Mostecký deník, Pražský deník, Teplický deník, Turnovský a semilský deník, Ústecký deník, Vyškovský deník, Znojemský deník, Žatecký a lounský deník, Českobudějovický deník, Českokrumlovský deník, Jindřichohradecký deník, Písecký deník, Prachatický deník, Moje Ostrava, Strakonický deník, Táborský deník,Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník | 26. 04. 2007 | Irena Hejdová

zpět >>