Tobruk

Novinky

Václav Marhoul oceněn v texaském Austinu za film Tobruk

02. 11. 2009

Opravdovost, um a péče, jakou Václav Marhoul a jeho tým věnovali válečnému filmu Tobruk, přinášejí další plody. Nejčerstvější je ocenění tohoto režiséra, scenáristy a producenta na filmovém festivalu v texaském Austinu, kde mu byla udělena Hlavní cena poroty v kategorii hraný film – scénář. Právě kvalitě scénářů přikládá prestižní texaská přehlídka značnou důležitost a na ně se soustřeďuje i mimo soutěž. Letos se konala ve dnech 22. až 29. října 2009.

Úspěšné tažení Marhoulova snímku tedy pokračuje. Tobruk byl pozván i do soutěžní sekce festivalu v Seville, kde bude navíc 7. listopadu vyhlášen mezi filmy nominovanými na Evropské filmové ceny. Poté ho čeká klání na festivalu v Damašku.


Významné ocenění Václava Marhoula a jeho práce v texaském Austinu může potěšit i Čechy a Slováky, neboť film Tobruk má kromě vysoce oceňované umělecké hodnoty též hodnotu pro svět informační, a sice o tom, že Čechoslováci nebyli za 2. světové války úplně nečinní. Film totiž vypráví o československém dobrovolnickém praporu, jenž v poušti za nesmírných těžkostí bránil spolu se spojenci severoafrický přístav Tobruk.


Festival v Austinu patří mezi vybrané akce akreditované Akademií filmového umění a věd (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Každý rok oceňuje i výjimečnou osobnost z oblasti filmové tvorby a výroby - letos Oscary oceněného producenta, režiséra a herce Rona Howarda, na jehož kontě jsou filmy jako Apollo 13, Čistá duše nebo poslední dva snímky natočené podle bestsellerů Dana Browna Šifra mistra Leonarda a Andělé a démoni s Tomem Hanksem v hlavní roli.


Avšak zejména pro scenáristy má každoroční akce v Austinu velký význam - řadě z nich může posloužit jako odrazový můstek kariéry. Spolu s festivalovým kláním tu totiž probíhá konferenční setkání - Austin Film Festival & Conference. Jeho hlavním cílem je podporovat význam scénářů a scenáristů ve filmové tvorbě a výrobě. Na konferenci, známé ve filmařských kruzích po celém světě, se setkávají scenáristé s režiséry, producenty a zástupci filmových společností. Mezi účastníky byla v minulosti řada významných osobností, jako například Sydney Pollack, Oliver Stone, Joel a Ethan Coenovi, Russell Crowe, Robert Altman, Dennis Hopper, Lawrence Kasdan a mnozí další.

zpět