Tobruk

Novinky

Tobruk, držitel tří Český lvů, vychází na unikátním trojdisku

13. 04. 2009

Tobruk vychází na DVD v trojdiskové edici – jako první film v historii české kinematografie. Za milovníky filmového umění tak míří s nezvykle štědrou nabídkou bonusů a oprávněnou ambicí stát se cennou sběratelskou raritou.

Trojdisk obsahuje řadu dosud nepublikovaných informací nejen o filmu samotném, ale také další pozoruhodná fakta týkající se aktivit a cesty 11. praporu.

DVD1 obsahuje samotný film Tobruk, čerstvě oceněný třemi Českými lvy (za kameru, hudbu a zvuk). Divák může vybírat ze zvukových systémů Dolby Digital 5.1, Dolby stereo 2.0 a anglických, polských, španělských, francouzských nebo českých (pro sluchově postižené) titulků. V hlavní nabídce je také verze pro zrakově postižené.

DVD2 nabízí interaktivní detailní přehled putování 11. praporu Středomořím a Blízkým východem „Po stopách 11. praporu“ s vyznačenými body – městy a místy, kde od roku 1940 do roku 1943 prapor působil. Dílčí odkazy nabízejí autentické vzpomínky veteránů a filmové záběry konkrétní lokality. Druhou část DVD tvoří soubor pod souhrnným názvem „Naši v poušti“: dokument České televize „Krysy pouště“, „Úplně obyčejnej českej Honza“ o Janu Perlovi, osobní fotoalbum Karla Klapálka a shrnující fotogalerii.

Menu DVD3 nabízí dva původní Filmy o filmu a ještě jedno nahlédnutí do zákulisí „Jak se vyráběly triky“. Atraktivní video bonusy skrývají vystřižené nebo nezařazené filmové scény, některé s komentářem režiséra. Výtvarná sekce je zaplněna návrhy staveb, detaily uniforem, zbraní, rekvizit, masek a tiskovými materiály k filmu. Nechybí ani bohatá fotogalerie podrobně mapující průběh obhlídek, během nichž štáb najel 12 700 km a navštívil pět států, fázi náročných fyzických příprav herců ve Vyškově, samotné natáčení v Tunisu i České republice a závěrečné dokončovací práce včetně slavnostních premiér a Roadshow po českých kinech. Pod odkazem „Herci a štáb“ jsou umístěny fotografie a životopisy všech, kteří se podíleli na vzniku a realizaci filmu Tobruk. Poslední část menu DVD3 s všeříkajícím titulkem „Václav Marhoul k filmu“ obsahuje odkaz na válečný román Stephena Crana Rudý odznak odvahy, osobní vzpomínky Václava Marhoula doplněné jeho vlastními fotografiemi a záběry z obhlídek a natáčení v poušti.

U disku 3 jsou pak ještě přiřazeny soubory DVD rom, které jsou ovšem přehratelné jen v mechanice počítače a které obsahují autorský záměr, literární scénář, ukázky z tzv. story – boardu, pracovního deníku režiséra aj., v audiosekci pak tzv. Hlasy veteránů – hodinový pořad projektu Post Bellum, hudbu z filmu apod.

Tobruk se bude prodávat také na disku ve formátu Blu – ray. Film je jako první a dosud jediný český film vyroben v rozlišení 4K, takže vysoké rozlišení Blu – ray (2K) dá vyniknout dokonalému obrazu.

zpět