Tobruk

Novinky

Tisková zpráva: Režisér Václav Marhoul dokončil natáčení filmu TOBRUK

01. 12. 2007

V pátek 30. listopadu padla poslední klapka nového filmu Václava Marhoula Tobruk.

Film chce připomenout málo známou kapitolu druhé světové války, kdy příslušníci 11. československého pěšího praporu Východního po boku Angličanů, Australanů, Poláků a Jihoafričanů v roce 1941 bránili na severu Libye před německými a italskými jednotkami poslední strategický přístav ovládaný Spojenci.

Nepůjde však o filmový popis dané historické události. Václav Marhoul chce ukázat život vojáků bez příkras, vystihnout niterné pocity lidí, kteří se dostali do vypjaté situace. „Odvaha je síla vůle, které žádný muž nemá nazbyt. Když se používá, brzy se vyčerpá. Odvaha je kapitál, který postupně utrácíme. Jakýkoliv rozkaz pak může být kdykoli příkazem k výplatě z konta, které se blíží nule,“ popisuje ve svém režisérském záměru.

Připomeňme si ve zkratce, jak se film od začátku do své poslední klapky vyvíjel.

Červen 2004

Václav Marhoul začíná psát první verzi literárního scénáře.

Listopad 2004

Režisér Václav Marhoul společně s architektem Janem Vlasákem vyrážejí do libyjského Tobruku na první obhlídky.  

2005

Obhlídky v Egyptě a Sýrii. Práce na literárním scénáři.

Prosinec 2005

Václav Marhoul na první tiskové konferenci: „V květnu příštího roku bych chtěl začít natáčet film Tobruk. Víc než válečný film to bude vztahové drama, jehož principem bude velmi tenká linie mezi hrdinstvím a zbabělostí. Účast Čechů a Slováků za druhé světové války v severní Africe je poměrně málo známou kapitolou české vojenské historie. Rovněž v dějinách české kinematografie jde o projekt ojedinělý...“

Březen 2006

Václav Marhoul oznamuje odložení natáčení z důvodů nedostatečného finančního zabezpečení po zrušení příslibů některých partnerů.

Květen 2006

Scénář k filmu Tobruk vítězí v českém kole americké soutěže Hartley-Merrill Prize. Soutěž vznikla za přispění Roberta Redforda a Nikity Michalkova a je určena začínajícím evropským filmovým scenáristům. 

2006

Obhlídky v Tunisku a Maroku. Práce na literárním scénáři.

Listopad 2006

Jsou podepsány zásadní smlouvy s partnery - Poštovní spořitelnou, jakožto generálním partnerem, Ministerstvem obrany a RWE Transgas. Václav Marhoul tehdy řekl: „Zatím jsem dal dohromady zhruba polovinu ze šedesátimilionového rozpočtu filmu. V této částce je i jeden milion, který mi schválila Rada Státního Fondu kinematografie. Ještě nevím, jestli s natáčením začneme na jaře, nebo na podzim příštího roku.“

Leden 2007

Česká televize vstupuje jako koprodukční partner do projektu. „Je to největší částka, kterou ČT do českého filmového projektu kdy vložila,“ řekl producent ČT Jaroslav Kučera.

Tobruk byl na 57. Berlinale vybrán mezi prestižní stovku evropských filmových projektů.

Březen 2007

Po finálních obhlídkách v Tunisku, které je vybráno jako místo natáčení, a po dopsání sedmé verze literárního scénáře rozpočet filmu dvojnásobně překračuje průměrné náklady na výrobu běžného českého filmu. Rozhodně také proto, že se z odhadovaných šedesáti filmovacích dnů musí padesát natočit přímo v tuniské poušti.

Duben 2007

Václav Marhoul oznamuje začátek natáčení - září roku 2007. Na tiskové konferenci v klubu MAT říká: „Inspirací pro filmový příběh se stala knížka Rudý odznak odvahy amerického autora Stephena Cranea. Vedle studia historických materiálů jsem i kontaktoval pamětníky bojů u Tobruku a ptal se jich na věci, které nelze najít v žádné encyklopedii.“

V zásadě je také jasné herecké obsazení: Jan Meduna, Petr Vaněk, Robert Nebřenský, Matěj Hádek, Andrej Polák, Kryštof Rímský, Martin Nahálka, Michal Novotný, Radim Fiala, Petr Stach, Petr Lněnička, Matúš Krátky, Petr Halberstadt.

Ale protože vlastně žádný z nich nebyl na vojně, chystá pro ně režisér vojenský výcvik. Důvod? „Je to příprava na práci v poušti, která může nepřipraveného člověka úplně odrovnat,“ říká Marhoul. „Po celou dobu ve Vyškově budeme bydlet ve stanech, bez mobilů, bez spojení s vnějším světem, bez komfortu teplé vody. Nasimulujeme podmínky, jaké měli tehdy českoslovenští vojáci.“

Poprvé se také objevuje přesné datum úvodní klapky - 2. září 2007. A další informace, že film bude stát o 20 milionů víc, tedy celkově 80. Pozitivní zprávou je, že Státní fond kinematografie zvýšil příspěvek z jednoho milionu na celkových pět.

Svou finanční podporu potvrzuje Ministerstvo obrany ČR v čele s ministryní Parkanovou. „Je běžné, že armády participují na podobných projektech,“ potvrzuje mluvčí ministerstva obrany Čírtek. „Tak to bylo například u slavného Top Gun.“

Květen 2007

V přípravném realizačním štábu pracuje jako odborný poradce Stanislav Hnělička. Pětaosmdesátiletý plukovník ve výslužbě bojoval u Tobruku, má dva válečné kříže. Po vylodění v Normandii se jako tankista zúčastnil obléhání francouzského přístavu Dunkerque.

Červenec 2007

Ve vojenském prostoru nedaleko Vyškova na Moravě začíná 16. července „ostrý výcvik“ na Tobruk. Herci jsou převeleni pod plukovníka Karla Klinovského, účastníka mnoha zahraničních misí Armády České republiky. Nejdříve pořadová cvičení, lekce z vojenské historie, ale pak každý den stále náročnější a náročnější fyzická námaha v terénu, ve dne v noci...

„Dříve nebo později budou vyčerpaní všichni,“ říká Václav Marhoul. „Výcvik bude trvat deset dnů. V srpnu pak přijdou na řadu závěrečné herecké zkoušky na Slapech a 24. srpna odlétáme do Tuniska, kde nás čeká týdenní repete výcviku v pouštních podmínkách a pak už dvouměsíční natáčení naostro.“

Srpen 2007

Tak trochu „churchilovské“ krev, pot a slzy zmiňuje režisér na tiskové konferenci před odletem do tuniské pouště. Velmi brzy se tak stane. Vzápětí po příletu do hlavní lokace jsou herci filmu podrobeni opakované výcvikové „péči“ plukovníka Karla Klinovského.

Září 2007

První klapka padne 2. září v osm ráno ve vesnici Es Sabria. Odlehlá část tuniského regionu Douz se proměňuje ve výcvikové středisko 11. Československého praporu v egyptském Agami. Ve dne teplota dosahuje v průměru 47°C, rekord padá 12. září, kdy teplota ve stínu vystoupí na rekordních 52,9 stupňů.

Herce trápí průjmy, sem tam škorpióni, vyskytly se už dokonce písečné zmije. Každý sedmý den odjíždějí herci na jednodenní pobyt na hotel, ve kterém je jinak ubytovaný celý štáb. Začínají fungovat domovské stránky filmu http://www.tobruk.cz/, které jsou každý týden doplňovány o nové fotografie a informace z natáčení.

Říjen 2007

Štáb natáčí na hlavní tuniské lokaci – pohoří Jebel Tebaga. Zde se realizují všechny „bojové“ scény. Jako výpomoc se ke štábu připojuje herec Vojta Kotek, který na natáčení nastupuje ve funkci runnera - asistenta produkce.

Tuniští komparsisté díky ramadánu sem tam kolabují kvůli nedostatečnému pitnému režimu.

28. říjen 2007

V den výročí vzniku samostatné Československé republiky a státního svátku České republiky dostává na slavnostním večeru na Pražském hradě veterán od Tobruku plukovník Stanislav Hnělička vysoké státní vyznamenání – je mu propůjčen Řád Bílého lva. Celý štáb posílá gratulaci.

Listopad 2007

2. listopadu se Marhoulův štáb vrací do Česka. Václav Marhoul: „Točili jsme na pěti různých místech. Es Sabria, El Faouar, Kebili, Jebel Tebaga a Djerba. První tři týdny v září jsme točili v Sabrii, kde jsme natočilii 36 minut čisté stopáže filmu. To reprezentuje 715 klapek, 264 záběrů a 68 obrazů. Koncem září jsme se přesunuli na hlavní natáčecí místo, kterým bylo pohoří Jebel Tebaga, kde se simulovala frontová linie u Tobruku. Tam jsme natočili 52 čistých minut, vytočili přes 22 tisíc metrů materiálu, klapek bylo 1 258, záběrů 530 a obrazů 134.“

V Tunisku byl plán realizace splněn na sto procent. Natáčecí plán byl beze zbytku splněn. Štáb nejvíc pracoval 48. natáčecí den, kdy zrealizoval 31 záběrů. Během natáčení se nikomu nic vážného nestalo. Běžné potíže jako přehřátí, průjmy, či později se změnou počasí přišedší nachlazení a záněty průdušek se počítaly jako něco, co je v těchto exotických lokalitách standardní.

V poušti, kromě každého sedmého dne, prožili herci a režisér celkově 10 týdnů ve stanech. Na place všem jejich žití pomáhal výrazně vylepšovat vojenský kaplan Pavel Ruml a štábní kuchař Michal Hromas. Slova díků za svíčkovou s knedlíkem jsou zapsána zlatými písmeny v Marhoulově „válečném“ deníku.

Dokončení natáčení druhého celovečerního snímku Václava Marhoula (jeho prvním filmem byl Mazaný Filip z roku 2004) proběhlo v listopadových dnech už doma v Česku. Trikové podklady pro obraz vyloďování v Tobruku se točily 20. listopadu na Slapech, kde také padla jubilejní dvoutisící klapka. Všechny interiérové scény začaly vznikat 23. listopadu v hostivařských ateliérech Gatteo. Posledním natáčecím dnem pak byl pátek 30. listopadu.

Václav Marhoul. „Od prosince mě čeká práce ve střižně Luďka Hudce. Vlastně film svým způsobem vzniká až tam. Až tam se vlastně ukáže, jaký bude finální výsledek...“

A kdy bude Tobruk k vidění? Od 11. září příštího roku v českých kinech, na Slovensku od 29. srpna.


zpět